A kovász elkészítéséhez:
Na rozkvas:
10 dkg Madre kovász (természetesen sima kovász is
megfelel)
10 dkg kvások Madre
5 dkg langyos víz
5 dkg vlažnej vody
1 teáskanál parajdi só
1 čajová lyžica soli
10 dkg kenyérliszt (Bl 80)
10 dkg pšeničnej chlebovej múky
További hozzávalók:
Dalšie suroviny:
10 dkg Madre kovászból (ami kimarad azt a hűtőbe teszem
vagy bedagasztok vele egy kenyeret)
10 dkg z kvásku Madre ( čo mi zostane, bud
dám do chladničky, alebo namiesim chlieb)
250-300 ml langyos víz, lisztfüggő, ha teljes kiőrlésű liszt is megy bele, akkor 300 ml
250-300 ml vlažnej vody
50 dkg Durum simaliszt
50 dkg Semolina tvrdá hladká múka
5 dkg disznó zsír
5 dkg bravčovej masti
Elkészítése:
Príprava:
A kovászt simára keverem a vízben,
hozzászitálom a lisztet, hozzá adom a zsírt és a gép segítségével
összeállítom a tésztát. Amikor úgy látom nagyjából összeállt, kiveszem az
üstből, és kézzel még átgyúrom. Nagyon kellemes, ruganyos, fényes, szép sárga
tésztát kapok. Egy tálba helyezem, nejlonnal takarom le, majd a konyhapulton
hagyom érlelődni egész délelőtt, nálam ez 5 óra volt. Az érett tésztát kiborítom
az enyhén lisztezett munkafelületre, majd 6 részre osztom.
Zo všetkych surovín vypracujem cesto. Najprv
dám do stroja, potom ešte s rukou poriadne vypracujem. Cesto bude velmi
príjemné, hladké, vôbec sa nelepí.Dám do misky, zakryjem a nechám zrieť
celé doobedia, asi 5 hodín. Cesto potom rozdelím na 6 rovné kúsky, formujem žemle, zakryjem kuchyňskou utierkou, a nechám ešte pol hodinku na pulte.
Po pol hodinke na jemne pomúčenej doske vyvalkám žemle na tenký plátok, formy kruh. Do hrnca pokvakpám pár kvapiek masti, a tortelíni
upečiem z obidvoch strán asi minutku. Dávam si pozor, aby som nevysušila,
lebo sa bude lámať. Podľa chuti naplním tortelíni. Je vynikajúce, a málo roboty!
Nech sa Vám darí J
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J
„Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek
szeressen benned lakni! „
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése