Kedves vadkovászolók, kovászrajongók! Immár befejeztük a közös online
Lievito Madre kovásznevelést. Remélem mindenkinek sikerült, ha mégsem, fel a fejjel
és állj neki még egyszer!
Akkor bemutatnám az első Madre kovászos kenyeremet a friss
kovásszal.
Egy 24 óra után ilyen a kenyér állaga:
A kovász elkészítéséhez:
10 dkg Madre fehér kovász (természetesen teljes kiőrlésű
is lehet, sőt, sokkal finomabb vele a kenyér)
50 ml szoba hőmérsékletű víz
10 dkg kenyérliszt
A MADRE kovászt sokkal nehezebb feloldani a vízben
mint a hagyományos vadkovászt. Ennek ugyan is nagyon kemény, kicsit nyúlós az állaga. Nos
én úgy csinálom, hogy a vízbe csipkedem darabonként a kimért kovászt,
majd elkeverem és hagyom pár percig, hogy oldódjon. Utána már sokkal jobban
dolgozható. Habosra keverem a vízben,
További hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt (Szabó malom)
330-370 ml kéz meleg víz (én 370 ml-t használtam)
15 dkg a kovászból (ami megmarad 10 dkg, azt
visszaetetem ugyan úgy ahogy leírtam, az az lesz az anyakovász)
16 gramm parajdi só (a Madre kovásszal készült tészta
szerintem több sót igényel, megkóstoltam)
Elkészítése:
A lisztet a gép üstjébe szitálom, hozzá adom a vizet,
lazán elkeverem, hogy ne maradjon száraz rész, és egy órán keresztül letakarva
pihentetem, autolizálom. Kimérem a kovászt, hozzáadom a liszthez,
darabokra szakítom. Megkezdem a dagasztást. Egyes fokozaton 5 percig
járatom, majd hozzáadom a sót, és még kb. 3 percig dagasztom kettes
fokozaton, hogy sima szép tésztám legyen, csomómentes. Fél kanálnyi oliva
olajat öntök egy tálba, kézzel szétkenem, majd az olajos kezemmel vagy
hablapáttal kiveszem a tésztát és áthelyezem a tálba,
Utána megfordítom, és alágömbölyítem a tésztát.
Nejlonnal takarom le a tálat. Fél órán át érlelem, pihentetem.
Most vékony fürdősapkát használok, amit egy nyári wellness hétvégéről hoztam a hotelból J Végül is nekem készítették ki, de nem a fejemre, inkább a kenyértésztára, vagyis a szakajtóra húzom :D A kenyér akkor van jól megkelve, ha az UJJPROBA működik, szakad a varratnál
az illesztésnél, és közel duplázik a térfogata. Kevésbé tapasztaltaknak ajánlom lefotózni a kelés előtti állapotot, sokat segít a végső viszonyításnál! Időközben a sütőmet 250 fokra forrósítom a vasfazekammal. Természetesen süthetem gőzösített sütőtérben sütőlemezen, vagy sütőkövön is. Magam részéről a vasfazekat preferálom mostanság. Ha kellő képen megkelt a tésztám és forró a sütőm, a tésztát óvatosan erősen lisztezett bevető lapátra borítom, tetszőlegesen bevágom, és a forró vasba helyezem mint ITT.
„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek
szeressen benned lakni! „
Nagyon szép kenyér lett!
VálaszTörlésNagyjából mennyi ideig tartott a szakajtós kelesztés? Még fiatal a kovászom, és el fogom végezni az ujjpróbát, de jó lenne tudni, hogy kb. mennyi időre kell majd készülnöm :)
Öt-hat óra, függ a lakás hőmérsékletétől, és hát a kovásztól, írod, hogy fiatal még.Ennyire időre azért kell számítani. Én általában kora délelőtt elkezdem, és késő délután sül ki a kenyerem.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésAhoj, mohla by som poprosit slovensku verziu receptu? Tento chlieb vyzera fantasticky!
VálaszTörlés