Jó ideje nem sütöttem már kenyeret kovászos
öreg tésztával. Pár éve kenyér, kuglóf, kalács, minden készült vele. Most újra
használom, megmutatva ezzel is a vadkovász határtalan csodáját, széles körű használhatóságát. Először egy tökmagos
csodát szeretnék megmutatni hűtős
kelesztéssel. Van már egy tökmagos receptem ez abba elég sok és „drága“
hozzávalók kellenek, ez egy „olcsóbb“ de úgy szintén nagyon finom verzió.
Hozzávalók:
20 dkg kovászos öreg tészta
450-500 ml víz
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
55 dkg kenyérliszt
3 teáskanál parajdi só
2 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj
10 dkg serpenyőben, szárazon pirított tökmag
Elkészítése:
A liszteket a gép üstjébe
szitálom, ráontom a vizet, letakarva két órán át pihentetem (autolizálom).
Az öreg tésztát kimérem, hagyom a pulton felmelegedni. A tökmagot száraz,
tapadásmentes serpenyőben illatosra pirítom. A pihentetés után hozzáadom az öreg tésztát, megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc, majd kettesre
kapcsolok, hozzáadom a tökmagot, a sót és végül az olajat. Addig
dagasztom, amíg a tészta szépen összeáll egy gombócba, elválik az üst
oldalától. Kiváló állagú, selymes tésztát kapok. Fél órán át letakarva
pihentetem. Ez után, enyhén tökmagolajos
felületen háromszor hajtogatom mint itt negyven percenként. Habkönnyű tésztát kapok, szép pisztácia színűt. Sajnos a fotó nem adja vissza.
Sikeres elkészítést és jó étvágyat
kívánok. J
„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá
tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése