Nem nagyon
szoktam formában kenyeret sütni, kivéve a dagasztás nélküli teljes
kiőrlésű kenyeremet. Ezt! Mivel szendvicsalapot szerettem volna, így előkerült a két
forma. Vajtól illatos, jól szeletelhető, pihe-puha szendvicskenyér kerekedett
belőle. Gyerekeknek suliba szendvicset csomagolni , na és nem utolsó
sorban szuper melegszendvicsnek is. Természetesen a liszteket lehet variálni, ki a fehéret, ki a teljes kiőrlésűt
részesíti előnyben. Ebben az esetben viszont a folyadék mennyiségén bizonyára változtatni kell.
A kovász elkészítéséhez:
1 kanál
anyakovász
100 ml langyos
víz
10 dkg
kenyérliszt
A vizet a kovásszal
alaposan elvegyítem, majd hozzáadom a lisztet, csomómentesre keverem, majd
letakarva a konyhapulton érlelem egy éjszakán át (9-12 óra). Ez egy 100 %
hidratáltságú kovász, tehát vigyázok a tésztában hozzáadott vízzel. Ebből
a tésztából két darab
szendvicskenyér lesz. Tehát két formára van szükség az elkészítéséhez. Az
érdekessége, hogy egyik nappali, a másik éjszakás, hűtős kelesztéssel
készült.
További hozzávalók:
az egész kovász
70 dkg
kenyérliszt
20 dkg kovászos öreg tészta (az enyém teljes kiőrlésű tönkölyből készült, de természetesen lehet
kenyérlisztből is)
400 ml langyos
víz
50 gramm tejföl
6 dkg vaj
3 teáskanál
parajdi só
Elkészítése:
A langyos vizet
a gép üstjébe mérem. Hozzáadom a kovászt, és habosra keverem. Az üstbe szitálom a lisztet, majd letakarva pihentetem egy órán át. Az idő
letelte után hozzáadom a tejfölt, beleszaggatom apró darabokban a kovászos
öreg tésztát, majd beindítom a dagasztógépemet. Egyes fokozat minimum 5
perc, majd kettesre kapcsolom, hozzáadom a lágy vajat, a sót és
alaposan kidagasztom. Lágyabb tésztát kapok mint a kenyértészta.
Lisztezett tálba borítom, fél órán át letakarva érlelem. Elő készítem a formákat,
és szilikonos, tapadásmentes sütőpapírral bélelem ki mindkettőt. Azért írom,
hogy tapadásmentes, mert sajnos megesett már velem is, hogy a kenyeret hámoznom
kellett a papírtól mint egy almát, csak sokkal nehezebben ment mint egy
almapucolás J Ezután
30-40 percenként lisztes felületen háromszor hajtogatom mint itt.Végső fél órás
érlelés következik. Csodaszép, bubis tésztám lesz. Ezután két egyenlő részre osztom. Nem úgy formázom
mint a veknit, hiszen most két rudat kell, hogy kapjak. Téglaalap formára
tapogatom a tésztát. Igyekszem olyan hosszúra tapogatni, mint a sütőformám. Majd hasonló képen, mint egy kalácsot,
feltekerem, de minden tekerésnél az alján finoman rányomok a tésztára.
Végül egy kicsit megsodrom, hogy formásabb legyen, majd átteszem varrattal
lefelé (ha van J) a formába.
Meglisztezem a tészta felületét és letakarom. Hagyom szépen megkelni. A másik
formába helyezett tésztát nejlonba húzom, és 6 fokos hűtőszekrénybe teszem éjszakára
kelni. Természetesen kisüthettem volna mindkettőt, vagy épp a hűvösre is
kerülhettek volna, de kíváncsi voltam milyen lesz ugyanaz a tészta két különböző hosszúságú és technikájú érlelés
mellett. Nos miután szobahőn megkelt az egyik (nálam 2 óra volt), gőzösített
220 fokos sütőbe rakom. 10-15 percig így sütöm, majd a gőzt kiveszem,
kiszellőztetem a sütőteret, és még 30-35 percig sütöm. (sütőfüggő) A szendvicset
kiborítom a formából, lehúzom róla a papírt, majd rácson hagyom
kihűlni.
Nekem szemben a bal szendvics a hűtős kelesztésű, a másik kizárásos alapon a nappal, szobahőn kelt.
Sikeres
elkészítést, és jó étvágyat kívánok J
„ Csinálj minden
nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „
Kedves Edit!
VálaszTörlésElkészíthető lenne ez a recept öregtészta nélkül? Ha igen , milyen arányokkal kell számolni?
Válaszát nagyon köszönöm.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésSziasztok,
TörlésÉn az öregtésztát teljesen elhagytam. Nagyon finom zsúrkenyerek sültek. Az arányok szinte azonosak, csak apróságokban tér el a fenti recepttől. Tejföl és víz helyett tejet használok és kicsit kevesebb vajat. A tészta így kb 65%-ban hidratált az aktív kovász aránya kb 18% A zsiradék aránya 5%. Ami sokat segít, hogy rugalmasabb legyen a lisztet a tejben pihentetem, pont annyit amíg a kovász aktivizálódik.