Szilvalekvár főzés szezon van. Jó magam is készítettem 25
kg szilvából, kemencében sütöttem. Nem egy szapora dolog, 20 darab 3 dl-s üveggel lett belőle. Igazi ízorgia, „gyógyszer“ tele antioxidánsokkal. Mennyei
lett az állaga is, megáll benne a kanál! Télen csak úgy magában, üvegből is fogyasztjuk
mint torkosságot., meg persze lepényre is kerül belőle, természetesen mákkal. Nos
ehhez a finomsághoz született ez a fantasztikus desszertkenyér. Soha
nem gondoltam volna, hogy az édes, sós kenyér ilyen finom tud lenni. Szerintem a gyerekek is imádni fogják, felér egy kaláccsal, omlós, puha, és másnap is kifogástalan,
A kovász elkészítéséhez:
1 kanál
anyakovász a hűtöből
18 dkg víz
12 dkg teljes
kiőrlésű rozsliszt
A vízben simára keverem a kovászt, majd hozzáadom a lisztet,
és csomómentesre dolgozom. Letakarva egy éjszakán át szoba hőmérsékleten érlelem. (9-12 óra)
További hozzávalók:
az egész kovász
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
60 dkg kenyérliszt ( BL 80 )
400 ml víz
50 ml erős presszo kávé
50 ml habtejszín
6 dkg minőségi csokoládé apróra vágva
10 dkg arany mazsola (rumba áztatva, a tésztába rum nélkül
teszem)
1,2 dkg Holland minőségi kakaó
2,5 teáskanál só
1 teáskanál nádcukor
Elkészítése:
A liszteket a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a vizet,
letakarva pihentetem (autolizálom) minimum egy órán át. Hozzáadom a tejszínt és
a meleg presszót, megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc. Kettesre
kapcsolom a gépet, hozzáadom a sót, cukrot, mazsolát, csokoládét, majd végül a kakaót,
és alaposan kidagasztom, amíg elválik az üst falától. Nagyon jó állagú lesz a
tésztám, selymes, rugalmas, összeáll egy
gombóccá. Hideg vajjal kenek le egy tálcát, main hajtogatni fogok. Oda helyezem
a tésztát, letakarom egy tiszta tállal, így pihentetem 30 percen át. Ez után
háromszor hajtogatom 40 perces
intervallumokban vajas felületen, majd
még fél óra pihentetés után megformázom a veknit. Lisztet nem használok, annyira
jó a tésztám, duzzad mint a tollpaplan, elég az a zsiradék, ami a tálcán maradt. Lehelletnyi
liszttel szórom meg a konyharuhát amibe a tésztát helyezem.Berakom a szakajtóba
varrattal felfelé. Letakarom egy tiszta konyharuhával, és hagyom megkelni.
Nagyon gyorsan kel, figyelem a tésztát. Nálam egy óra elég volt, de természetesen
minden hol másak a körülmények, a kovász erőssége. Időközben a sütőmet 250
fokosra forrósítom a vasfazékkal együtt. A tésztát enyhén lisztezett lapátra
borítom, tetszőlegesen bevágom, és óvatosan a forró vasba helyezem. Letakarom,
10 percig 250 fokon sütöm légkeveréssel, majd további 50 percet 220 fokon
légkeverés nélkül. Azok az illatok…… fenségesek J
Ha kisült, megkopogtatom az alját, ha kong, hűtőrácsra helyezem és várom míg
kihűl. Kis vajjal, szilvalekvárral, hozzá egy pohárka hideg tej, valami fantasztikus ízorgia. J
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J
„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek
szeressen benned lakni ! „
A fotók két kenyeret ábrázolnak. Ugyan az a recept, csak az egyikben több a kakaó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése