Keresés ebben a blogban

2017. május 9., kedd

Ujjpróba a kovászos kenyérnél

Mindenki tudja,hogy a vadkovászos tésztának minimum másfél két órára van szüksége,hogy megfelelően  megkeljen.Ezt az időt rengeteg minden befolyásolhatja,a hőmérséklet,páratartalom,időjárás,a kovász érettsége,hidratáltsága.
Ha nem vagyunk biztosak,abban,hogy a tésztánk kellő képen megkelt,ujjpróbával győződhetünk meg róla.Ez egy kis jól bevált praktika.A tészta felülete mindig legyen lisztes.
A mutató ujjunkkal finoman megnyomjuk a tésztát és megfigyeljük:

1.Ha a tészta vissza rúg,keletlen....
2.Ha mélyen ottmarad az ujjunk nyoma, a tészta túlkelt....
3.Ha lassan jön vissza, enyhe ujjlenyomatom ott marad,mehet a sütőbe!

A másik fontos tényező ami szintén arra mutat,hogy a tésztánk készen áll a bevetésre,hogy illesztésnél,a varratnál  szakadjon kissé a tészta.


















Hamarosan videóval is szemléltetem!

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm !
    Nagyon jó és érthető .

    VálaszTörlés
  2. örülök,ha segíthettem :)

    VálaszTörlés
  3. Hello! Mészáros Roland vagyok és a vadkovászról szeretnék kérdezni...ha tegyük fel,én 1 kg kovászt veszek el a kovászomból,akkor ugyancsak 1 kg-t kell visszaadjak hozzá és gyakorlatilag akkor sosem fogyik el?ha igen,akkor milyen arányban?500 gr vizet és 500 lisztet? Válaszod elõre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Helló! Mit lehet tenni ha túlkel a tészta? Újra lehet gyúrni és ismét hagyni hagyni kelni? Köszönöm a választ! :)

    VálaszTörlés
  5. Mit lehet tenni a túlkelt kenyértésztával?

    VálaszTörlés