Keresés ebben a blogban

2017. május 10., szerda

Hosszú érlelésű,magas hidratáltságú tönkölykovászos kenyér




Azzal kezdeném,hogy ezt a receptet nem kezdő házi pékeknek ajánlom,ugyanis magas hidratáltságú,nagyon lágy tészta.Amennyiben még is szeretnéd elkészíteni,légy bevállalós,ha mégsem, csökkentsd a folyadékot maximum 320 ml-re,így nyugodtan neki foghatsz.Egyik recept sem szentírás!Nagyban függ a liszt minőségétől,válasszuk mindig a legjobbat,hiszen magunknak,a családunknak készítjük.Minden lisztnek más a sikér tartalma,más a nedvszívó képessége,ezt vegyük figyelembe.Ha fehér tönkölyt is szeretnél a tésztába tenni,a folyadékot ajánlom még csökkenteni!



Hozzávalók:
50 dkg  kenyérliszt
11 dkg aktív teljes kiőrlésű tönkölykovász ( kb.80%  hidrattáltságú)
360 ml langyos víz
10 gramm só (parajdi vagy Himalája)
egy kanál olaj
apró szemű zabpehely, mák a díszítéshez






Elkészítés:
A kenyérlisztet  a gép üstjébe szitálom,leöntöm a langyos vízzel,alaposan összekeverem, és két órán át  letakarva pihentetem (autolizálás).Hozzáadom a kovászt és elkezdem a dagasztást.Nagyjából öt percig első fokozaton,majd öt percig kettes fokozaton dagasztom.Géppel könnyen túldagaszthatom a tésztát,kézzel nem.Ez után  hozzá adom a sót,és  még két percig dolgoztatom a gépet.Egy tálat kikenek kézzel egy kanálnyi olajjal,majd az olajos kezemmel kiveszem a tésztát az üstből,áthelyezem a tálba és sziromhajtogatást végzek.Ez a művelet úgy néz ki,hogy a tészta egy részét hideg vizes kézzel megfogom,felfelé nyújtom ameddig hagyja a jobb kezemmel a ballal fogom a tálat és forgatom.Körös körbe végzem el e tésztán a tíz sziromhajtogatást.Ha végeztem,a tésztát a tálban megfordítom,letakarom és pihenni hagyom.A sziromhajtogatást négyszer végzem el fél óránként.Az utolsó hajtogatás után még fél órát pihentetem.Ez idő közben elkészítem a szakajtót.Fogom a konyharuhát,kifeszítem a szakajtóra,széleit alá tűröm,hogy ne mozduljon és megszórom liszttel.A két szélét zabpehellyel,a közepét mákkal szórom meg.
Enyhén lisztezett felületre borítom a tésztát,majd lisztes kézzel, finom mozdulatokkal megformázom a veknit és a szakajtóba helyezem.Ha nem jól formáztam  és nyílik szét a tészta kozepe,egyszerűen összecsipkedem,meghintem  liszttel és betakarom  a konyharuha lelógó részével.Ez után egy neylon táskába húzom és 6 fokos hűtőszekrénybe teszem.Itt pihenget és keleget 14 órán át.Ez idő után kiteszem a konyhapultra,majd hagyom még  két órán át a tésztát szobahőre melegedni és kelni.
Természetesen ez az idő is változhat,ugyan az ujjpróba a hűtős kelesztésnél nem érvényes,de ha már átvette a szobahőt,akkor igen.Időközben felforrósítom a sütőt a vasfazékkal együtt 250 fokra.Ha elég forró, a tésztát lisztezett sütőlapátra helyezem,bevágom ,majd óvatosan  a forró vasfazékba  csúsztatom  és lefedem.
A sütés ideje 10 perc 250 fokon légkeveréssel,majd további  35 perc 220 fokon légkeverés nélkül.Ha letelt az idő,óvatosan kiemelem a veknit,megkopogtatom az alját,és ha kong akkor jól átsült.Ha nem,picit visszateszem a sütőrácsra.Rácson hagyom kihűlni.

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J









"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése