Keresés ebben a blogban

2017. május 4., csütörtök

Előtésztás kovászos kenyér kezdő kovászolóknak




 Ezt a receptemet friss vadkovásszal rendelkező kovászolóknak ajánlom,még pedig azért,mert az elő tészta felér plusz egy etetéssel,ami azt jelenti,hogy még erősítjük a vadkovászt.Szívből ajánlom,mert egy igazán kellemes ízű,állagú kenyérről van szó.Ha egyszer megsütöd,többé nem tudsz ellen állni a vadkovászos kenyérnek.Magam is gyakran elkészítem.



Hozzávalók az elő tésztához:

2 evőkanál keményebb állagú rozskovász (lehet aktív,de mehet a hűtőből is)
160 ml langyos víz
140 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
A vízben simára keverem a vadkovászt,hozzáadom a lisztet,egyneműre keverem,a tálat letakarom,és a konyhapulton érlelem 12-14 órán át..Az idő letelte után szép bubis elő tésztát kapok.



További hozzávalók:

350 ml langyos víz
100 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
500 gramm kenyérliszt
22 gramm parajdi só
köménymag ízlés szerint





Elkészítés:

Az egész elő tésztát a gép üstjébe teszem.Hozzáadom a vizet,feloldom,majd a liszttel is egyneműre gyúrom,kézzel.Fél órán át letakarva pihentetem.(autolízis,önbomlasztás)
Elindítom a dagasztást,a vége felé hozzáadom a sót,ízlés szerint őrölt vagy egész köménymagot.Kissé lágy,de kellemes,nem ragadós  tésztát kapok amit én olajos vagy hideg vizes kézzel kezelek.Ez után a hajtogatás következik,amit négyszer ismételek meg 30 percenként.Az utolsó hajtogatás után még fél órát pihentetem a tésztát,majd megformázom.Szakajtóba teszem kelni ,másfél óra után érdemes ujjpróbát végezni.De általában két óra a kelesztési idő,viszont azzal számoljunk,hogy nyáron lényegesen lerövidülhet.
A sütőt a lemezzel vagy a kővel  együtt 250 fokra melegítem elő.Az aljába egy kis tálba forró vizet teszek ,de jégkocka is tokéletes ( sütőkő esetében nem!) A gőz segít a tészta megemelésében.
Ha megkelt a tésztám,lisztezett sütőlapátra borítom,tetszés szerint bevágom és gyors mozdulattal bevetem a forró sütőbe.A vizes tálkát 10-12  perc múltán kiveszem a sütőtérből,kiszellőztetem,és folytatom tovább a sütést 200 fokon vagy 40 percig,sütőfüggő.
Ha sültnek ítélem meg,kiveszem,megkopogtatom az alját,kongó hangot kell,hogy adjon.Rácsra teszem hűlni,majd jó étvággyal elfogyasztjuk a családdal.
Amennyiben nem kedveled a rozs és a tönköly ízét,természetesen kiválthatod teljes kiőrlésű búzalisztre,vagy ha azt sem,simán kenyérlisztre cserélheted,viszont a folyadékot csökkentsd 50 ml-el.

Sok sikert az elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok :)



" Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! "





35 megjegyzés:

  1. Kedves Edit!

    Mit csinálhatok rosszul, ha nekem MINDEN EGYES ALKALOMMAL ragadós a tésztám...? Mindig többször is elolvasom a leírásokat a készítésről, pontosan követek mindent, de valahogy eddig még egyszer sem volt olyan a tészta, hogy ne ragadna. (előbb már majdnem elfüstölt a fagasztó gépezet is...). Még akkor sem változik az állaga, ha plusz kenyérlisztet afok hozzá.
    Egyedül annyit csinálok másképpen, hogy tönkölyliszt helyett tk rozslisztet használok.

    Köszönöm ezt a blogot és a fb csoportot is, nagyon nagy segítség a sok információ!

    További szép napotkívánok!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Berni!Valószínű mások a lisztjeid,nem vesz fel annyi vizet.Próbáld csökkenteni fél decivel,és ha kér még a tészta,kanalanként adjál hozzá.

      Törlés
    2. Még azt kérdezném,lágy-e vagy ragad,mert nem ugyan az.Nagyon sokan készítik a csoportunkban ezt a receptet,nem szokott gond lenni,mutass esetleg fázisfotókat,abból jobban látom és segíteni tudok :)

      Törlés
    3. Szia Edit!
      Egyáltalán nem lágy a tészta, szó szerint ragad. Olyasmihez tudnám hasonlítani, mint a megkötésben lévő beton... :)
      Olajos kézzel bedagasztottam, nagyjából ment, viszont utána a négy hajtogatás alatt már nem állt /"olvadt" össze rendesen és nem is kelt meg... Azért megsütöttem, súlyemeléshez jó lett :))) - a szeletelésnél is szétesik a hajtogatásoknál... Meg savanykás is.
      Legközelebb készítek fotókat.
      Lehetséges, hogy inkább több vizet kéne hozzáadnom?!

      Törlés
    4. Szerintem a kovásszal lesz a gond.Az elő tészta hogyan néz ki,bubis,laza,szálas?

      Törlés
    5. A több rozsliszt miatt ragad szerintem.

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Csókolom Edit néni! Hsználhatok a kenyérliszt helyett tk búzalisztet? Hogyan kell hajtogatni a tésztát? Még nincs dagasztó gépem, meddig dolgozzam kézzel? Sütőlsp vagy kő helyett megteszi a lapos tepsi is? Várom a válaszát! Szép nspot kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Igen használhatsz,de felesben.Hajtogatást megtalálod képekben az alapkenyér receptnél.Addig dagaszd amíg elválik a kezedtől a tészta.Természetesen jó a tepsi is,gőzösítsd a sütőt.

      Törlés
  4. Jénaiban kelesztettem... Ha sütőpapírral bélelném, és nem borítanám tepsire, akkor mi volna? Mert a Jénaiban gyönyörű magasra kelt, de kiborítottam s tepsire, és lelapult...

    VálaszTörlés
  5. lehet jénaiban is sütni,bár én nem szoktam.Ha nagyon ellapult,akkor túlkelt a tészta.

    VálaszTörlés
  6. A hajtogatassal kész vagyok de váratlanul el kell mennem, beteszem a hűtőbe hoknapig, azután hogyan tovább? Köszi a választ

    VálaszTörlés
  7. Kedves Edit, mi az a kenyérliszt pontosan? Én nem Magyarországon élek, itt teljesen másfajta lisztek vannak, az otthoni számozásos jelzés sem létezik. Mielőtt belefognék az egészbe, ezt szeretném tisztázni. Finomított fehér lisztet nem szoktam használni, ha esetleg azt takarná, azt ki lehet valamivel váltani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. BL 80 , nézz utána,esetleg így könnyebb lesz.

      Törlés
  8. Őrült finom ez a kenyér, már mindenféle liszttel kpróbáltam. És ami még külön boldogság, hogy sohase dobok ki fölösleges kovászt, mert ha nagyon megszaporodik, akkor gyorsan sütök egy ilyet. Juhééééj! Köszönöm Edit!

    VálaszTörlés
  9. Tegnap a recept alapján megsütöttem életem első kovászos kenyerét és sikerült:) Köszönöm szépen:)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Edit!
    Elkezdtem a kenyérhajtogatását és akkor vettem észre, hogy nincs itthon olaj. Kókuszolaj használatával nem lesz gond? Illetve nem tudom elrontani a tésztát azzal, ha addig adagolom az olajat, amíg már nem ragad a kezemhez?
    Köszönöm, Edit

    VálaszTörlés
  11. Koszonom szepen a receptet mar szuperul sikerult izlik a csaladnak

    VálaszTörlés
  12. Kedves Edit!
    A hétvégén szeretném megsütni első kovászos kenyeremet. Csak fedeles jénaim van jelenleg. Az lenne a kérdésem, hogy abban mennyi sütési idővel kell számolni fedéllel és fedél nélkül, hány fokon kell sütni, illetve kell-e párásítani a sütőt? Fel kell-e forrósítani a jénait? Előre is köszönöm a választ.
    Szilvia

    VálaszTörlés
  13. Nagyon köszönöm! Gyönyörű lett! Egészen különleges volt a várakozás amíg a kovász nevelődött. Izgalmas volt az egész folyamat. Nagyon megérte!

    VálaszTörlés
  14. Szia! Amikor megérett a kovászom (8-9 napos), akkor nagyon szép lett a kenyerem. Ilyen előtésztás kenyeret sütöttem. Többet is sütöttem, de kb 1 hete nem kel meg e kenyér. Szagolgatom, de nem büdös, vagyis ecetes szagú. Szépen bugyborékol. Akkor mit csinálok rosszul? Teljes kiörlésű rozskovászból van a kovászom.

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm szépen a receptet és a sok jó tanácsot, megsültek a kenyérkék ! Én ketté választottam a végén, és két formában kelesztettem még. A tésztához adtam még len és chia magot, egy kis aszalt paradicsom olajat :)

    VálaszTörlés
  16. Kedves Edit! Ha az egész tésztát teljes kiörlésű (tönköly) lisztből szeretném készíteni, akkor az eredeti recepthez képest mennyi vízzel dolgozzak? Válaszát előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  17. Uüdvözlöm!A leírt recept helyett használhatok réteslisztet vagy BL-88-as lisztet? A kovászom Rozs.Köszönöm

    VálaszTörlés
  18. Kedves Edit!
    Csodálatosak a kenyerei a képen, gondolom finomak is.
    Szeretném megtanulni a vadkovászból sütött kenyeret.
    Most vettem 1 üveg vadkovászt, amire az van írva, hogy 2020. március 20-án készült és minőségét megőrzi 4 napig.
    Segítséget szeretnék kérni, hogy ha 1-2 hétig nem használom a vadkovászt, mit tegyek bele, vagy vegyek el belőle? Holnap lejár a 4 nap.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. vegyel ki belőle 50got, tegyél melle felforralt majd visszahűtött vizet langyosan (sok helyen tul kloros a viz) és 50g teljeskiörlésű rozslisztet, ha nincs akkor teljeskiörlésű búzát

      Törlés
  19. Az igy kivett és frissitett kovász megfog dagadni, és ugyanezzel a táplálással tudod minden nap frissiteni. A blogon van egy leiras a keszitesrol, nezd meg, ugy tudod eletben tartani a kovaszodat.

    VálaszTörlés
  20. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  21. Kedves Edit!
    A kovászom tk tönköly, az is megfelel ehhez a recepthez? Változik-e valami az arányokon? Azt a hűtős kovászt is lehet ehhez a kenyérhez használni, ami frissítéskor kerül ki az anyából?
    Annyira gusztusos minden kenyere, még nagyon kezdő vagyok, és nagyon szeretnék ilyen szépet sütni. :)
    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  22. Napról napra jobban értem a leírtakat. Még csak egy hónapos a kovászom, tovább is adtam belőle. Már négyen sütünk finomságokat. Igaz, az első két kenyeret kidobtam. Hálás vagyok az oldaláért. Rengeteget tanulok.

    VálaszTörlés
  23. Adósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com

    VálaszTörlés