Ha jó minőségű kovászt szárítottunk le ,nagyon egyszerű a felélesztése.Akár száz éves
kovászt is aktivizálni tudunk.
Elkészítés:
Első lépésként
egy kis tálba szórok két kanálnyi szárított kovászt.
Nem szoktam ledarálni,mert vékony lapokat készítek,így
felesleges.Leöntöm annyi langyos vízzel,hogy épp csak ellepje.
Addig várok,amíg
magától feloldódik.Ezt éjjelre szokom megcsinálni,reggel etethetem. Szóval,
másnap
reggel ezt a kis híg lét átöntöm
egy tiszta,forró vízzel kiöblített üvegbe.Adok hozzá 40 ml langyos vizet,elkeverem,majd
alaposan összekeverem 60 gramm teljes
kiőrlésű liszttel.Letakarva meleg helyen 8-12 órán át pihen.Az üvegre
szintjelző gumit teszek,hogy lássam a folyamatot.
Estére szépen
feléled,bubis lesz,illatozni kezd,duplájára nő .Ha megmozgatom az üveget,látom,hallom ahogy „csámcsog“ a kovász.
Megint etetés
következik,de most keményebbre.A masszát alaposan felkeverem,adok hozzá 50 ml
langyos vizet,elkeverem majd 200 gramm teljes kiőrlésű liszttel csomómentesre
keverem.Olyan legyen az állaga,hogy a villa megálljon benne.(nyugodtan
tegyetek hozzá lisztet,ha hígnak találjátok) Az üveget lezárom,meleg
,huzatmentes helyre teszem.
A szintjelző
gumi most is segítség.Igy pihen ismét 8-10 órán át.Gyönyörűen háromszorosára
növekedik reggelre,és már készen is áll a bevetésre,lehet vele dagasztani.Tehát
másfél nap alatt aktív kovászt kapok a szunnyadó,száraz kovászból.Sok sikert!
Üdvözlöm!
VálaszTörlésAzt nem értem pontosan követem az ön utasításait,mégsem sikerül! :(
Szeretném megkérdezni,a liszt sikértartalmának szerepe van a kovász készítésben vagy csak a sütésnél van jelentősége?
Hol akad el Gábor? Én is most frissen tanulom az eljárást, elsőre sikerült. Hátha tudok segíteni, ha már más nem :)
TörlésNincs benne szerepe, bármilyen lisztbol lehet kovászt készíteni, legjobb a teljes kiorlesu liszt.
TörlésÉn egyszerűen nem tudtam összekeverni a hozzávalókat:( túl sok lisztre gyanakodtam
VálaszTörlésA 200g liszt sok!
TörlésÜdvözlet! :)
VálaszTörlésJó minőségű, egy éves kovászomat szárítottam le két hónappal ezelőtt.
Két napja vettem elő, hogy újjáélesszem a leírtak alapján, de még meg sem mozdult. Nem tudom, mi lehet a baj. ;/
Hány fokos hőmérséklet megfelelő neki?
Köszönöm a választ! :)
Üdvözlet! :)
VálaszTörlésJó minőségű, egy éves kovászomat szárítottam le két hónappal ezelőtt.
Két napja vettem elő, hogy újjáélesszem a leírtak alapján, de még meg sem mozdult. Nem tudom, mi lehet a baj. ;/
Hány fokos hőmérséklet megfelelő neki?
Köszönöm a választ! :)
Üdvözlet! :)
VálaszTörlésJó minőségű, egy éves kovászomat szárítottam le két hónappal ezelőtt.
Két napja vettem elő, hogy újjáélesszem a leírtak alapján, de még meg sem mozdult. Nem tudom, mi lehet a baj. ;/
Hány fokos hőmérséklet megfelelő neki?
Köszönöm a választ! :)
Egyenletes hőmérséklet 22-24 fokra van szüksége, akárcsak kovászkészítéskor.
VálaszTörlésItt is be lehet mikróba tenni egy pohár felforralt-felforósított víz mellé...de ez csak akkor működik, ha tényleg jó minőségű kovászt szárított meg.
Ezt az oldalt a bloggar már letudta, mert egyáltalán nem ír választ a kérdezőknek egyik recepjénél sem, sajnos 2018 februárjától. A nyitó oldalon kiírhatná, hogy nincs ideje már az oldalra. --így a receptek sem érnek semmit, hiszen kezdők látogatják, akiket érdekel a kenyérsütés-!
Akinek bármilyen kérdése van kovásszal kapcsolatban. Nagyon ajánlom az egyik kovászos csoportot a facebookon. Mindenki segitökész és rengeteg információ van a fájlok között és receptek is. Csoport neve: "A Nagyi Kovászna kezdő kovászolók ak is"
VálaszTörlésSzerettel várunk mindenkit!
VálaszTörlésA leírottak szerint csináltam de nem lett jó.Szerintem az 50 ml vízhez sok a 200gr liszt
VálaszTörlésSzerintem is sok a 200gr liszt
VálaszTörlés