Sokan kértek már
tőlem túrós batyu receptet ( nálunk a faluban túrós csípett). Már többször
megsütöttem, több formában, szívecskében is Valentinra, csak a blogírással vagyok mindig lemaradva. Ez
a tészta hosszú érleléssel készült, végül is sok kalácsfélére
alkalmazható. Kellemes, lágy állagú, senki nem mondaná meg, hogy élesztő nélkül
készült, olyan pille az állaga, persze csak akkor lesz ilyen, ha becsületesen kivárjuk,
hogy alaposan megkeljen. J Túrós batyu, avagy túrós csípett és morva
kalács készült egy ugyanaz tésztából.
https://www.facebook.com/groups/140782403095407/
https://www.facebook.com/groups/140782403095407/
A kovász elkészítéséhez:
10 dkg ( fehér) hűtős vadkovász, természetesen bármilyen 50 % hidratáltságú kovász megfelel a célra,
még a rozskovász is, én Madret használtam
5 dkg víz
10 dkg
kenyérliszt (Szabó malom), lehet finomliszt is
3 dkg méz
A hozzávalókat
alaposan összegyúrom, üvegbe teszem, lezárom és 10-12 órán át érlelem a konyhapulton.
További
hozzávalók:
20 dkg az édes
kovászból
460 - 480 ml langyos
tej
70 dkg kenyérliszt
( Szabó malom) de lehet más liszt is
10 dkg vaj
1 egész boldog
tojás
1 tojás sárgája
10 dkg cukor
2 darab vaníliás
cukor
2 nagy csipet
parajdi só
Elkészítése:
A langyos tejet
a gép üstjébe öntöm, hozzá adom a kovászt, egyneművé dolgozom, majd
hozzá szitálom a lisztet. Fél órán át letakarva pihentetem. Hozzá adom a tojásokat,
cukrot és elkezdem a dagasztást. Mikor már kezd összeállni a tészta,
apránként adagolom hozzá a vajat, majd ha szép sima a tészta, bele
szórom a sót is. Se nem kemény, se nem lágy bársonyos tésztát kapok. Egy
zárható dobozba helyezem át, ahol azonnal hideg vizes kézzel sziromhajtogatást
végzek mint ITT, amíg a tészta engedi. Szoba hőmérsékleten tartom másfél
órán át, ez idő alatt háromszor hajtogatom meg vizes kézzel. A végén érezni
fogom, hogy a tésztám megtelt élettel, beindult a kelési folyamat.
Ekkor lezárom a dobozt, majd a 6 fokos hűtőszekrénybe teszem
érlelődni 14-20 órára, épp úgy ahogy az
időben nekem passzol. A tésztám csodásan megérett, megkelt, duplára
növelte a térfogatát. Hagyom egy órán át a pulton melegedni.
Lisztezett munkafelületre borítom, és félbe vágom.
10 perc után.
A túrós töltelék:
50 dkg túró
2 egész boldog
tojás
10 dkg cukor
2 darab vaníliás
cukor
15 dkg mazsola (a
használat előtt forró vízbe áztatom, vagy Rumba)
Kicsit sok lesz a töltelék,
de mindig ennyit készítek, mert vannak kuktáim, akik eltüntetnek belőle pár
kanállal J
A Morva kalácsot
lekvárral és cukros daraliszttel is szokom készíteni, vagyis az az eredeti. A túrós
töltelék alá és a túróra is egy teáskanál baracklekvárt rakok, maj megszórom a következő keverékkel.
5 dkg olvasztott
vaj
5 dkg
kristálycukor
8 dkg búzadara
A hozzávalókat
villával összedolgozom, majd a kezemmel rámorzsázom a kalácsokra,
csak a töltelékre.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
Jujjj Edit! Hálás köszönet a receptért❤️❤️❤️❤️
VálaszTörlésNagyon szivesen, süss finomságokat :)
TörlésElőkészítettem a túrós batyut, a hűtőben pihen. Maradt még a leírt módon készített madre kovászom. Hogyan tudom tovább szaporítani a következő adathoz?
VálaszTörlésköszönöm
Mátyók Györgyi
Kedves Edit! Méz helyett használhatok cukrot az édeskovaszhoz? Köszönöm, Kovács Krisztina
VálaszTörlésKedves Edit! Megsütöttem és isteni lett! Mondjuk nekem nem lett túl sok a töltelék, sőt, inkább kevés, ezért készítettem mákosat is. De túróval az igazi.
VálaszTörlés