Ki nem szereti a kuglófot J Egy receptem már van a blogon, ez,
most egy öreg tésztás verziót hoztam, egyszerű és nagyszerű.
Hozzávalók:
25 dkg kovászos öreg tészta
50 dkg liszt (én
kenyérlisztet használtam)
250 ml habtejszín
100 ml zsíros tej
6 dkg nádcukor
1 darab boldog
tojás
1 teáskanál
vanília aroma
csipetnyi parajdi
só
6 dkg lágy vaj
5 dkg mazsola
2 evőkanál
holland kakaó
Citrommázhoz:
2 evőkanál
citromlé
10 dkg porcukor
Elkészítése:
A lisztet
a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a tejszínt és a tejet, majd
nejlonnal letakarva egy órán át pihentetem (autolizálom). Hozzáadom az öreg
tésztát, cukrot, tojást,sót, vaníliát, majd megkezdem a dagasztást.
Alaposan kidagasztom, kettes fokozatra kapcsolok és a vége felé adom hozzá
a lágy vajat. Akkor jó, ha a tészta elválik az üst falától. Lágyabb
tésztát kapok, de jól kezelhető vajas kézzel.Ketté osztom a tésztát, majd
az egyik darabhoz hozzádagasztom a kakaót és a mazsolát. Letakarva
pihentetem külön tálacskákban a tésztákat 40 percig. A hajtogatást, érlelést 3x végzem el 40 percenként, mindig
picit vajas felületen. A tészta bubis, habos lesz. A fehér tésztát téglaalapra tapogatom kézzel, majd
ráhelyezem a kakaósat, és igyekszem egyformára formázni. Feltekerem mint a beiglit. Egy nagyobb kuglófformát kivajazok. A feltekert
tésztát a két végén megcsavarom mint a vizes ruhát, majd belerakom a formába, illesztésnél összecsipkedem, nejlonba húzom, és hagyom duplájára kelni. 200 fokos sütőben tűpróbáig sütöm. (
Nálam 40 perc volt) Ha közben nagyon pirulna, sütőpapírral takarom le.
Hűtőrácson hagyom kihűlni, majd tetszőlegesen vagy porcukorral szórom meg, vagy
citrommázzal locsolom meg.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
„ Csinálj minden
nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése