Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 13., szerda

Barna sörös kovászos kenyér


Soha az életben nem szerettem a sört....mostanáig J Inkább, hogy pontos legyek, januártól. De leginkább a jó feketét, a barna sört. Krémesen lágy, szépen kijönnek a savak, érzem benne a maláta édes ízét. Na azért nem lettem notorikus sörivó, de hetente egyszer kétszer, főleg nyáron a teraszon szivesen elfogyasztok egy üveggel. Talán három éve egyszer próbálkoztam sörrel dagasztott kenyérrel, de nem fogott meg......idáig. Ez a kenyér annyira finom, hogy nem lehet vele betelni. Mikor a másodikat sütöttem meg, épp apukám jött hozzánk látogatóba. Imádja a kenyereimet, de ezt kivált kép agyon dicsérte, hogy a szavaival éljek „ lánka , te valamit tudsz“ !  Nagyon aranyos volt, és nagyon jól esett, öröm volt nézni, ahogy majszolta. A párommal nekifogtak, perceken belül, fél kenyeret becsókoltak, csak úgy magában J Hát ezért érdemes sütni. Bocsánat a hosszú bevezetőért, térjünk a receptre. Rengeteg fázisfotót készítettem, remélem sokatok hasznára.


1 kanál anyakovász
15 dkg szoba hőmérsékletű víz
12 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
A vízben simára keverem a kovászt, majd hozzáadom a vizet. Ezután a liszttel is csomómentesre dolgozom. Letakarva (nejlonnal) egy éjszakán át (10-12 óra) érlelem.

Elkészítettem kovászos öregtésztával is, ha ezt választjátok, 40 dkg megy hozzá, talán vele még puhább lett a kenyér bélzete,


További hozzávalók:

az egész rozskovász vagy 40 dkg kovászos kovászos öreg tészta
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
60 dkg kenyérliszt ( BL 80)
500 ml barna sör
2 evőkanál fekete szezámmag (mozsárban összezúzva)
3 teáskanál parajdi só

Elkészítése:

A liszteket a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a sört, lazán összekeverem, majd egy órán át letakarva pihentetem.


Hozzáadom a kovászt, és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc, majd kettesen folytatom a munkát. Vége felé hozzáadom a sót és a fekete szezámmagot. Akkor  van jól bedagasztva, ha elválik a tészta az üst falától. (Ha az alján marad tészta, nem válik el, az nem gond, hablapáttal kiszedem. Fél órán át a gép üstjében pihentetem a tésztát. A munkafelületet hideg vajjal kenem le, kiteszem a tésztát, és elvégzem az első hajtogatást.









Háromszor hajtogatok 40 percenként, a tésztát mindig nejlonnal takarom le.
A hajtogatások után még fél órán át pihentetem , majd megformázom veknire.










Varrattal felfelé, enyhén lisztezett, konyharuhával bélelt szakajtóba teszem keleszteni. Betakargatom, és nejlontáskába húzom a szakajtót. Nálam a kelesztési idő két óra volt, 22 fokos szoba hőmérsékletnél.Ujjpróbával győződök meg arról, hogy megkelt- e a tésztám, és persze a szememet is használom, a varratnál szakadjon!





Időközben a sütőmet a vasfazékkal 250 fokra hevítem. Alaposan lisztezett sütőlapátra borítom a tésztát, tetszőlegesen bevágom.

( A képek senkit ne tévesszenek meg, ugyan az a recept, csak két kenyér.) Egyik mag nélkül, a másik szezámmaggal készült.





Óvatosan a forró vasba rakom a tésztát, ráteszem a fedelét, és 10 percig légkeveréssel sütöm. Tíz perc után a légkeverést kikapcsolom, és további  50 percig, 220 fokon sütöm  ropogósra a kenyeret. ( sütőfüggő)




A lakást kellemes, nem tolakodó, édes sör illat lengi be.....hmmm, próbáljátok ki , mennyei az íze!





Sikeres elkészítést, és jó étvágyat kívánok J


„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni“ !

3 megjegyzés:

  1. Kedves Edit, nehézkesen tudnék beszerezni feketes szezámot. Rakhatok helyette simát vagy inkább hagyjam el teljesen? Folyadék szempontjából gondolom nem mindegy.
    Üdvözlettel, Dóra

    VálaszTörlés
  2. Már régóta nem válaszol a kérdésekre...:(

    VálaszTörlés
  3. Köszi az infót. Amúgy végül szereztem fekete szezámot, finom lett a kenyér.

    VálaszTörlés