Soha az életben
nem szerettem a sört....mostanáig J Inkább, hogy pontos legyek, januártól. De
leginkább a jó feketét, a barna sört. Krémesen lágy, szépen kijönnek
a savak, érzem benne a maláta édes ízét. Na azért nem lettem
notorikus sörivó, de hetente egyszer kétszer, főleg nyáron a teraszon
szivesen elfogyasztok egy üveggel. Talán három éve egyszer próbálkoztam sörrel
dagasztott kenyérrel, de nem fogott meg......idáig. Ez a kenyér annyira
finom, hogy nem lehet vele betelni. Mikor a másodikat sütöttem meg, épp
apukám jött hozzánk látogatóba. Imádja a kenyereimet, de ezt kivált kép
agyon dicsérte, hogy a szavaival éljek „ lánka , te valamit tudsz“ ! Nagyon aranyos volt, és nagyon jól esett, öröm volt nézni, ahogy majszolta. A párommal nekifogtak, perceken belül, fél kenyeret becsókoltak, csak
úgy magában J Hát ezért
érdemes sütni. Bocsánat a hosszú bevezetőért, térjünk a receptre.
Rengeteg fázisfotót készítettem, remélem sokatok hasznára.
1 kanál anyakovász
15 dkg szoba
hőmérsékletű víz
12 dkg teljes
kiőrlésű rozsliszt
A vízben simára
keverem a kovászt, majd hozzáadom a vizet. Ezután a liszttel is
csomómentesre dolgozom. Letakarva (nejlonnal) egy éjszakán át (10-12 óra)
érlelem.
Elkészítettem kovászos öregtésztával is, ha ezt választjátok, 40 dkg megy hozzá, talán vele még puhább lett a kenyér bélzete,
További hozzávalók:
Elkészítettem kovászos öregtésztával is, ha ezt választjátok, 40 dkg megy hozzá, talán vele még puhább lett a kenyér bélzete,
További hozzávalók:
az egész rozskovász vagy 40 dkg kovászos kovászos öreg tészta
10 dkg teljes
kiőrlésű rozsliszt
60 dkg kenyérliszt
( BL 80)
500 ml barna sör
2 evőkanál fekete
szezámmag (mozsárban összezúzva)
3 teáskanál
parajdi só
Elkészítése:
A liszteket a gép
üstjébe szitálom, ráöntöm a sört, lazán összekeverem, majd egy órán át
letakarva pihentetem.
( A képek senkit ne tévesszenek meg, ugyan az a recept, csak két kenyér.) Egyik mag nélkül, a másik szezámmaggal készült.
Sikeres
elkészítést, és jó étvágyat kívánok J
„ Csinálj minden
nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni“ !
Kedves Edit, nehézkesen tudnék beszerezni feketes szezámot. Rakhatok helyette simát vagy inkább hagyjam el teljesen? Folyadék szempontjából gondolom nem mindegy.
VálaszTörlésÜdvözlettel, Dóra
Már régóta nem válaszol a kérdésekre...:(
VálaszTörlésKöszi az infót. Amúgy végül szereztem fekete szezámot, finom lett a kenyér.
VálaszTörlés