Manapság divat
minden ami retro. Nos én nem divatból készítettem el ezeket a fantasztikus
kifliket. Sajnos a mai gyors világban a boltokban már nem lehet
igazi,finom,tartalmas kiflit kapni! Felfújják,hogy olyan legyen mint
a hab,nem is mondom hány fajta adalékot használnak hozzá. Bele
harapok,nyúlik mint a gumi,és a szájpadlásra ragad. Borzalom! Igaz,majdnem
egy nap,amíg elkészítem,de nagyon is megéri. Az illata,íze,a tekerős állaga
visszarepít a gyermekkoromba,amikor egy kiflivel jól lehetett lakni csak úgy
magában,mert annyira finom volt. Na ez az a kifli,ami olyan. Nem érdemes
pár darabbal vesződni,én dupla adagot készítek és fele megy a fagyasztóba.
Remélem ha elkészítitek,többet a bolt felé sem mentek. Imádjuk!
Elő tészta:
50 gramm
anyakovász a hűtőből (én most fehéret használtam)
170 ml langyos
víz
33 dkg rétes
tönkölyliszt (lehet sima rétesliszt is)
A hozzávalókat
alaposan elkeverem,majd kézzel meggyúrom akár a tésztát,letakarva
pihentetem egy éjszakán át,ez 10-12 óra.
További hozzávalók:
70 dkg
kenyérliszt
240 ml langyos
víz
8 evőkanál
olvasztott,langyos vaj
22 gramm cukor
22 gramm só
Elkészítése:
A vizet
a gép üstjébe mérem.Hozzá adom az egész elő tésztát (kovászt) ,majd simára
keverem. Bele szitálom a lisztet,hozzá adom a cukrot és elindítom
a dagasztást.Kemény tészta lesz belőle,amit tíz percig dagasztok egyes
fokozaton.Hozzá adom a vajat és a sót,kettes fokozatra váltok és pár
perc alatt bele dolgozom a zsiradékot.Ekkor kicsit lágyulni fog a tészta,de
rugalmas,könnyen kezelhető lesz. Akkor van alaposan kidagasztva,ha a gép üstje
tiszta marad!
A megkelt tésztát konyhapultra vagy deszkára borítom ki,nem lisztezem,hihetetlen jó állagú.
Sok sikert
kívánok az elkészítéséhez és jó étvágyat kívánok J
Az eredeti cseh videoreceptet itt találtam még három éve,nem tudom ki a szerzője,én kicsit
magamra módosítottam úgy a liszteket mint a mértékeket.
„Csinálj minden
nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni !“
Üdvözlom Editke. Szeretnem megkerdezni, hogy ezt a kiflit ejjeli kelesztessel is el lehet kesziteni? Köszönöm a válaszat.
VálaszTörlésNagyon szép, és biztos finom. Megpróbálom megcsinálni. Tegnap befejeződött a recepted szerinti kalács készítésem. Nagyon finom lett, mindenki szerette. Köszi a sok jó, részletes receptet.
VálaszTörlésNagyon szép a kifli, én is megpróbálom hamarosan.
VálaszTörlésMegmondom őszintén nem sok reményt fűztem hozzá, hosszadalmasnak tűnt, a kézi robotgép nem dagasztotta ossze rendesen, kicsit összeállt nokedlire hajazott a tészta, viszont a végén kiszamoltam hogy nagyon maximum 1,5 ora munkám volt vele (úgy, hogy közben az 1 éves kislányomat is organizalni kellett), és annyira finom lett, hogy rögtön rendeltem egy dagasztógépet, mert innentől csak ezt a fajta kiflit szeretné enni a család. Szóval köszönöm szépen a receptet, örök hála érte :)
VálaszTörlésa 70 dkg liszthez roppant kevésnek tartom a 240 g vizet. Mint egy kemény gyurt tészta, olyan lett. gép nem is tudta csak kemény morzsákká összedolgozni .Kézzel kellett folytatni, de 50 g vizet hozzá kellett tegyek, hogy egyáltalán összeálljon. simara nem is birtam megcsinálni :( -nem most kezdtem a sütögetést, már 300 kenyér felett vagyok. egyenlőre buciban pihennek. kiváncsi vagyok a végeredményre. A kezdet ezzel a semmilyen nem volt.Hanna azt irta, nokedlire hajazott a tészta. Hát ha az Ő nokedlije ilyen kemény, mint a 35 %-os hidratált tészta, nem tudom hogy szaggatja ki ? :(
VálaszTörlésVsz. 60% hidratáltságú tésztának kellene lennie és akkor 420 g a víz, úgy jó szerintem!
VálaszTörlésA hivatkozott cseh receptben 50% a víz
Törlés