Keresés ebben a blogban

2019. március 15., péntek

"Lágy" kovászos kenyér (burgonyás)


A krumplis kenyérnél nincs jobb....szerintem ;)

A kovász elkészítéséhez:

Legjobb, ha a kovászunkat kétszer frissítjük, mielőtt dagasztunk vele.Amennyiben két naponta használom az anyakovászt, úgy nem szükséges, de ha csak hetente egyszer sütök, akkor ajánlatos.

egy kanál anyakovász
6 dkg langyos víz
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt

A hozzávalókat alaposan elkeverem, majd letakarva, szoba hőmérsékleten tartom egy éjszakán át.

Hozzávalók:

10 dkg az aktív kovászunkból
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
60 dkg kenyérliszt
10 dkg főtt burgonya
550 ml a burgonya főzőleve (kissé bátortalanabbak használjanak kevesebbet)
3 teáskanál parajdi só


Elkészítése:

A langyos krumpli főzőlevéhez adom a kovászt, simára keverem, majd hozzá adom a finomra áttört
krumplit, a liszteket és elkeverem. Letakarva pihentetem 40 percen át.Megkezdem a dagasztást.
Kettes fokozaton kezdem. Mikor viszonylag sima a tészta, hozzáadom a sót és hármas fokozatra váltok. Mindaddig dagasztom, amíg a tészta teljesen elválik a tál falától. Benne hagyom az üstben, letakarom, és 40 percig pihentetem ismét. Vizes felületre borítom a tésztát, természetesen olajos vagy lisztezett is lehet, majd szokásosan meghajtom. Ezt a műveletet 3 x végzem el 40 percenként. Az utolsó hajtás után még fél órán át pihen a tészta, következik egy előformázás, majd 20 perc múlva a formázás. Konyharuhával bélelt szakajtóba helyezem a lisztezett tésztát, majd vándorol a 6 fokos hűtőbe 24 órára. Másnap, amíg a sütőm a vaslábassal felforrósodik, a tészta a konyhapulton várakozik, melegszik. 250 fokos vasba borítom, tetszőlegesen bevágom, letakarom és 15 percig így sül. Lehúzom a hőt 200 fokra, a fedőt leveszem és szép piros ropogósra sütöm 45 perc alatt (sütőfüggő). Alig várom, hogy megvághassam, fantasztikus állagú lágy kenyérkém született!
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok hozzá!

" Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! "





8 megjegyzés:

  1. Kedves csodálatos kenyereket sütő Edit! Meg szeretném kérdezni, hogy mit értesz előformázáson?

    VálaszTörlés
  2. Opsz. Még egy kérdés. Biztos hülyeség, de áprilisban kezdtem a kovásznevelést úgyhogy nagyon kezdő vagyok még. A hűtős kelesztésnél letakarod a kenyeret? Ha igen akkor mivel? Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Edit! Nyugdíjas koromra olyan hobbim lett , hogy varrás meg a kovászos kenyér . Eddig keletlenkék és laposák voltak de nem adom fel. A héten elkészítem az előtésztás kenyeret és megpróbálkozok a burgonyással is. Olvastam a leírásokat , szerintem a kovásszal rontok és a víz mennyiséggel. Ki kel tapasztalni. Örülök, hog ymegtaláltam ezt az oldalt.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Edit!

    Zseniális lett a kenyerem a receptedet követve. Imádom. Egy kérdésem lenne, az normális, hogy a hűtős periódus után a szakajtóból kivéve "szétterül" a tésztám?? Szabad ilyenkor újraformázni? Gyakorlatilag egy masszát rakok a vasba. A végeredmény jó lett... 😉

    VálaszTörlés
  5. Új kenyérsütő vagyok,és a kovásszal gondjaim.Boldog lennék ha kérdéseimre választ találhatnék . Üdv.Mindenkinek !

    VálaszTörlés
  6. Kedves Edit
    Új kenyérsütő vagyok . Meg szeretném kérdezni , hogy milyen művelet a előformázá ?

    VálaszTörlés
  7. Jelenlegi helyzetével egyszerűen, nehézségek nélkül részesülhet a hitelből! Jelentkezz és kapsz nettó 2 millió forintot három lépésben!
    A következőképpen járhat előnyökkel:
    1. Látogassa meg a GranitKredit oldalát, és igényelje a kölcsönt granitkredit.online profiljával! Még nem tudod? Nos, most tudatom veled.
    2. Igényelje a ''kölcsönigénylés'' rovatban a helyes és szükséges adatait, és iratkozzon fel e-mailünkre!
    3. Szeretne pályázni egy nagy projektre? Ha válaszol néhány további kérdésre, és elküldi projektjét e-mailünkre, akkor nettó támogatást is kaphat anélkül, hogy elhagyná otthonát!
    Miért jó feliratkozni leveleinkre? Számtalan előnyre tehet szert.
    Lépjen kapcsolatba velünk a hitelkéréshez:
    https://granitkredit.online/demande-de-credit/
    E-mail: marafrediaj@gmail.com / hitel@granitkredit.online
    Üdvözlettel,

    VálaszTörlés
  8. Adósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com

    VálaszTörlés