Keresés ebben a blogban
2019. március 15., péntek
"Lágy" kovászos kenyér (burgonyás)
A krumplis kenyérnél nincs jobb....szerintem ;)
A kovász elkészítéséhez:
Legjobb, ha a kovászunkat kétszer frissítjük, mielőtt dagasztunk vele.Amennyiben két naponta használom az anyakovászt, úgy nem szükséges, de ha csak hetente egyszer sütök, akkor ajánlatos.
egy kanál anyakovász
6 dkg langyos víz
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
A hozzávalókat alaposan elkeverem, majd letakarva, szoba hőmérsékleten tartom egy éjszakán át.
Hozzávalók:
10 dkg az aktív kovászunkból
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
60 dkg kenyérliszt
10 dkg főtt burgonya
550 ml a burgonya főzőleve (kissé bátortalanabbak használjanak kevesebbet)
3 teáskanál parajdi só
Elkészítése:
A langyos krumpli főzőlevéhez adom a kovászt, simára keverem, majd hozzá adom a finomra áttört
krumplit, a liszteket és elkeverem. Letakarva pihentetem 40 percen át.Megkezdem a dagasztást.
Kettes fokozaton kezdem. Mikor viszonylag sima a tészta, hozzáadom a sót és hármas fokozatra váltok. Mindaddig dagasztom, amíg a tészta teljesen elválik a tál falától. Benne hagyom az üstben, letakarom, és 40 percig pihentetem ismét. Vizes felületre borítom a tésztát, természetesen olajos vagy lisztezett is lehet, majd szokásosan meghajtom. Ezt a műveletet 3 x végzem el 40 percenként. Az utolsó hajtás után még fél órán át pihen a tészta, következik egy előformázás, majd 20 perc múlva a formázás. Konyharuhával bélelt szakajtóba helyezem a lisztezett tésztát, majd vándorol a 6 fokos hűtőbe 24 órára. Másnap, amíg a sütőm a vaslábassal felforrósodik, a tészta a konyhapulton várakozik, melegszik. 250 fokos vasba borítom, tetszőlegesen bevágom, letakarom és 15 percig így sül. Lehúzom a hőt 200 fokra, a fedőt leveszem és szép piros ropogósra sütöm 45 perc alatt (sütőfüggő). Alig várom, hogy megvághassam, fantasztikus állagú lágy kenyérkém született!
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok hozzá!
" Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! "
2014-ben ismerkedtem és készítettem el az első vadkovászomat, azóta is hetente több alakalommal sütök kenyeret, péksüteményt és kelt tésztákat kizárólag vadkovásszal (hozzáadott élesztő nélkül). A sütés lett a hobbim, eljutottam arra a szintre, hogy szakképzett pékeket és érdeklődő hölgyeket, urakat oktatok a vadkovászos kenyérsütésre. Az a célom, hogy egyre több embernek adjam át a tudásomat és tapasztalatomat,rajongásomat a vadkovász iránt Receptjeimet megtalálod itt a blogon, vagy Vadkovászsuli facebookos oldalamon.
Szeretettel várunk a Vad-Kovászolók facebook csoportba!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kedves csodálatos kenyereket sütő Edit! Meg szeretném kérdezni, hogy mit értesz előformázáson?
VálaszTörlésOpsz. Még egy kérdés. Biztos hülyeség, de áprilisban kezdtem a kovásznevelést úgyhogy nagyon kezdő vagyok még. A hűtős kelesztésnél letakarod a kenyeret? Ha igen akkor mivel? Köszönöm a választ!
VálaszTörlésKedves Edit! Nyugdíjas koromra olyan hobbim lett , hogy varrás meg a kovászos kenyér . Eddig keletlenkék és laposák voltak de nem adom fel. A héten elkészítem az előtésztás kenyeret és megpróbálkozok a burgonyással is. Olvastam a leírásokat , szerintem a kovásszal rontok és a víz mennyiséggel. Ki kel tapasztalni. Örülök, hog ymegtaláltam ezt az oldalt.
VálaszTörlésKedves Edit!
VálaszTörlésZseniális lett a kenyerem a receptedet követve. Imádom. Egy kérdésem lenne, az normális, hogy a hűtős periódus után a szakajtóból kivéve "szétterül" a tésztám?? Szabad ilyenkor újraformázni? Gyakorlatilag egy masszát rakok a vasba. A végeredmény jó lett... 😉
Új kenyérsütő vagyok,és a kovásszal gondjaim.Boldog lennék ha kérdéseimre választ találhatnék . Üdv.Mindenkinek !
VálaszTörlésKedves Edit
VálaszTörlésÚj kenyérsütő vagyok . Meg szeretném kérdezni , hogy milyen művelet a előformázá ?
Jelenlegi helyzetével egyszerűen, nehézségek nélkül részesülhet a hitelből! Jelentkezz és kapsz nettó 2 millió forintot három lépésben!
VálaszTörlésA következőképpen járhat előnyökkel:
1. Látogassa meg a GranitKredit oldalát, és igényelje a kölcsönt granitkredit.online profiljával! Még nem tudod? Nos, most tudatom veled.
2. Igényelje a ''kölcsönigénylés'' rovatban a helyes és szükséges adatait, és iratkozzon fel e-mailünkre!
3. Szeretne pályázni egy nagy projektre? Ha válaszol néhány további kérdésre, és elküldi projektjét e-mailünkre, akkor nettó támogatást is kaphat anélkül, hogy elhagyná otthonát!
Miért jó feliratkozni leveleinkre? Számtalan előnyre tehet szert.
Lépjen kapcsolatba velünk a hitelkéréshez:
https://granitkredit.online/demande-de-credit/
E-mail: marafrediaj@gmail.com / hitel@granitkredit.online
Üdvözlettel,
Adósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com
VálaszTörlés