A kapor
kedvenc fűszernövényeim közé tartozik.
Levesbe,kenyérre,főzelékbe,salátába, jöhet minden mennyiségben. Ma nagyon meleg
volt,így egy kellemes édes-savanyú kapormártásra, főtt marhahússal esett
a választásom ebéd ügyben.Ehhez a finom étekhez mifelénk természetesen knédli dukál. A knédli egy cseh
nemzeti eledel,magyarul hívják főtt kenyérnek is.A csehek sült hússal és párolt káposztával kínálják leginkább,de minden szaftos húshoz remek!Leírom
kiejtéssel,hogy hívják ezt a menüt,kis nyelvtörő J Vepsoknedlozelo
J Tessék
megjegyezni, ha Prágában jártok,így kérjétek.Ha mégis maradna belőle pár
szeletke,azt okvetlenül bundás knédlinek
készítem el,mennyei! Akkor térjünk a receptre.
A kovász elkészítéséhez:
10 dkg anyakovász
50 ml langyos víz
10 dkg fehér
tönkölyliszt
A hozzávalókat
előző este alaposan elkeverem,inkább meggyúrom,és lefedve a pulton hagyom érlelni reggelig. Kemény kovászt kapok..
Hozzávalók:
25 dkg kovász
300 ml langyos
víz
60 dkg fehér
tönkölyliszt (kenyérliszt rétesliszttel keverve felesben is lehet)
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
Elkészítése:
A vizet
a gép üstjébe öntöm.Hozzá adom a kovászt,inkább tépem,mert
kemény,majd igyekszem simára keverni. Hozzá szitálom a lisztet,cukrot és
a sót. Megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc,majd kettes gyorsaság
szintén öt perc. Keményebb,rugalmas,fényes tésztát kapok.
Sok sikert az
elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok! J
„Csinálj minden
nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!“