Tegnap fiammal
voltunk bevásárló körúton. Egy nagy üzletközpontban a polcról rám kacsintott egy szépséges csatos
üveg! Hát persze,hogy nem hagytam ott,Ugy döntöttem, költöztetés
lesz. Ha már dolgozok vele,lefotózom és nektek is megmutatom az anyakovász
karban tartását,etetését.Nos akkor lássuk hogyan csinálom három és fél éve,
Trudi él és virul!
Két anyakovászom van,az egyik teljes kiőrlésű tönköly,anno rozzsal nevelkedett,Madre pedig fehér kovász.Akkor lássuk,hogy tudod életben tartani sok-sok éven át,talán még az utókornak is!
A csírátlanított üvegbe egy kanál anyakovászt tettem,a többit elsütöttem ma.Ennyi elég ha megmarad.Hozzá adtam 100 ml csapvizet.
Alaposan elkeverem,kemény tésztagombóc lesz belőle.Ha nem tudom az üvegben átkeverni,tiszta munkalapra borítom, és kézzel meggyúrom akár a csipetke tésztát.Aztán visszahelyezem az üvegbe és lezárom.
Ha nem szeretnétek ennyire keményre,úgy is megfelel,akkor 5 dekával kevesebb lisztet adjatok neki,de a villa álljon meg benne!A keményre etetett vadkovász sokkal könnyebben életben tartható,tovább kibírja etetés nélkül.Ha hetente több alkalommal süttök,akkor a második etetés forma is megfelel.
Pár órán belül ilyen csodás,érett kovászom lett!Mehet a hűtőbe.
A fiatal kovászt ajánlatos picit felfutni hagyni,majd utána hűtőbe rakni!
A fiatal kovászt ajánlatos picit felfutni hagyni,majd utána hűtőbe rakni!
Nos,az anyakovászom a hűtőben lakik,annak ellenére,hogy jóformán napi szinten használom.Lehetne a pulton is,de nekem így biztonságosabb.Aki viszont hetente csak egyszer,kétszer süt vele,az okvetlenül a hűtőben tárolja!
Ha holnap sütni szeretnék vele akkor kiveszem a hűtőből és kiveszek belőle egy vagy két kanálnyit. Az anyakovászt visszaetetem pici vízzel és liszttel,hogy az állaga olyan legyen,mint mielőtt kivettem belőle.(én nem szoktam minden alkalommal vissza etetni,de az én kovászom nagyon erős,kibírja,de az a helyes ha visszaetetitek,mondom, én szinte napi szinten használom),Attól függően,hogy mennyi kovászra lesz szükségem,úgy etetem fel azt a kanálnyi kovászt. Egyszerű matematika, Holnap szükségem lesz 20 dkg kovászra,akkor az egy-két kanálnyi kovászt elkeverem 100 ml langyos vízzel,majd hozzá adok 10 dkg lisztet.Ebből másnapra lesz 20 dkg aktív kovászom.Ez a hígabb,100 %- os hidratáltságú kovász.Ha közepesen kemény kovászt szeretnék,akkor 80 ml vizet és 12 dkg lisztet adok hozzá.Ha pedig kemény kovászra lesz szükségem,akkor 50 ml vízzel és 10 dkg liszttel etetem meg.Mindig étkezési fóliával letakarva,vagy lezárt dobozban,üvegben hagyom a konyhapulton egy éjjelen át, Reggel indulhat a dagasztás az aktív kovászommal. Ha már régebben használtam az anyakovászomat,akkor ezt a műveletet kétszer végzem el,vagyis az aktív kovászomból kiveszek egy kanállal,és megint feletetem a fent leírt módszerrel.Ezzel a keményre gyúrt állaggal hetekig,hónapokig is eléldegél a hűtőben,ha kirándulni megyünk,vagy épp nem sütök vele.Ha visszatértünk a kiruccanásból.egy kanálnyit veszek ki belőle,és szükség szerint párszor feletetem,amíg nem lesz megint formában,vagy frissítem.
Sok sikert kívánok!
A hűtős, anyakovásszal való dagasztásról egy következő bejegyzésemben számolok be.