Ezzel a recepttel
azoknak szeretnék kedveskedni,akik előnybe helyezik az egészséges
táplálkozást,ugyanis
65 % teljes kiőrlésű liszteket tartalmaz.
A cipó nem a szépségével,de
fenséges ízvilágával és egészséges
összetételével nyerte el a szívem!
Előző este a kovászhoz:
2 kanál teljes
kiőrlésű anyakovász a hűtőből
150 ml víz
150 gramm teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
A kovászt elkeverem a vízzel majd a liszttel,lezárva egy éjszakán át érlelem (8-12 óra)
Hozzávalók:
20 dkg
kenyérliszt
10 dkg fehér
tönkölyliszt
20 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg teljes
kiőrlésű rozsliszt
az egész kovász,azaz 30-35 dkg
550 ml langyos
víz
22 gramm só
2 teáskanál őrölt
köménymag
1 evőkanál olaj a
tálba
Elkészítés:
A liszteket a gép
üstjébe szitálom,ráöntöm a langyos vizet,kézzel vagy fakanállal elkeverem és letakarva pihentetem egy órán
át. Hozzáadom a kovászt és elkezdem a dagasztást.Körülbelül 5 percig dagasztom egyes fokozaton,majd
kettesen három perc körül,míg elválik az üst falától a tészta. A sót és a köményt
csak a dagasztás vége felé adom hozzá.Lágy,ragacsos tésztát kapok. Nem
ijedek meg,fogom a hablapátom,és annak segítségével átrakom az olajjal
kikent tálba,étkezési fóliával takarom le,és fél óráig pihentetem. Megkezdem a sziromhajtogatást,de
akár csapkodhatom is az asztalhoz,úgy is nagyon hasznos. Most 40 perc
pihenő,majd a szokásos hajtogatást végzem el még két alkalommal 40 percenként hideg vizes
kézzel és a hablapáttal úgy mint itt.Az utolsó hajtogatás után pihentetem
a tésztát húsz percig,majd cipóra formázom.Lisztezett szakajtóba teszem
varrattal felfelé,ha jobban tetszik fejjel lefelé,letakarom,majd hagyom a tésztámat
duplára kelni,nálam ez két óra húsz percig tartott,de hűvös volt a lakás.Ajánlom
az ujjpróbát is.Közben a sütőt 250 fokosra melegítem a vasfazékkal együtt.Sütőlapátra
borítom a tésztát,tetszőlegesen bevágom és belecsúsztatom a forró vasba úgy,hogy ne égessem meg
magam.Nyugodtan,lendülettel,nem baj ha kicsit pottyan a tészta,semmi baja
nem lesz,a forró vas felhúzza.Természetesen,gőzösített sütőben sütőlemezen vagy sütőkövön is elkészíthetem.10 percig sütöm 250 fokon légkeveréssel,majd
40-45 percig simán 220 fokon végig fedő alatt. Akkor jó,ha a kenyér alja
kong,ha nem,visszateszem pár percre a sütőrácsra. Rácson hagyom
kihűlni.Illatozik az egész lakás,imádom az illatát.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."