Manapság divat
minden ami retro. Nos én nem divatból készítettem el ezeket a fantasztikus
kifliket. Sajnos a mai gyors világban a boltokban már nem lehet
igazi,finom,tartalmas kiflit kapni! Felfújják,hogy olyan legyen mint
a hab,nem is mondom hány fajta adalékot használnak hozzá. Bele
harapok,nyúlik mint a gumi,és a szájpadlásra ragad. Borzalom! Igaz,majdnem
egy nap,amíg elkészítem,de nagyon is megéri. Az illata,íze,a tekerős állaga
visszarepít a gyermekkoromba,amikor egy kiflivel jól lehetett lakni csak úgy
magában,mert annyira finom volt. Na ez az a kifli,ami olyan. Nem érdemes
pár darabbal vesződni,én dupla adagot készítek és fele megy a fagyasztóba.
Remélem ha elkészítitek,többet a bolt felé sem mentek. Imádjuk!
Elő tészta:
50 gramm
anyakovász a hűtőből (én most fehéret használtam)
170 ml langyos
víz
33 dkg rétes
tönkölyliszt (lehet sima rétesliszt is)
A hozzávalókat
alaposan elkeverem,majd kézzel meggyúrom akár a tésztát,letakarva
pihentetem egy éjszakán át,ez 10-12 óra.
További hozzávalók:
70 dkg
kenyérliszt
240 ml langyos
víz
8 evőkanál
olvasztott,langyos vaj
22 gramm cukor
22 gramm só
Elkészítése:
A vizet
a gép üstjébe mérem.Hozzá adom az egész elő tésztát (kovászt) ,majd simára
keverem. Bele szitálom a lisztet,hozzá adom a cukrot és elindítom
a dagasztást.Kemény tészta lesz belőle,amit tíz percig dagasztok egyes
fokozaton.Hozzá adom a vajat és a sót,kettes fokozatra váltok és pár
perc alatt bele dolgozom a zsiradékot.Ekkor kicsit lágyulni fog a tészta,de
rugalmas,könnyen kezelhető lesz. Akkor van alaposan kidagasztva,ha a gép üstje
tiszta marad!
A tésztát egy tálba helyezem,étkezési fóliával takarom le,és kelesztem
3-4 órán át. Nálam most 3 óra alatt kelt meg,de 24 fok van a konyhámban.
A
megkelt tésztát konyhapultra vagy deszkára borítom ki,nem lisztezem,hihetetlen
jó állagú.
Szétporciózom. Nekem 15 darab jött ki,12 dkg körül van egy darab. Természetesen
kisebbekre is lehet. Kis bucikat formázok a darabokból,majd letakarva
pihentetem fél órán át.
Megint egy picit keltek,simultak. Egy
nyújtófa segítségével könnycsepp alakúra nyújtok minden egyes bucit,és feltekerem
őket. A szélesebb felénél kezdem,igyekszem szorosra,hogy minél több réteg
legyen a kifliben. Ettől és a vajtól lesz igazi tekerős retrós a kiflim.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakom egyenként olyan távolságra,hogy azzal
számolok,kelésnél,sütésnél duplázni fognak. Ha mindet feltekertem,lefújom
vízzel,belehúzom egy műanyag táskába,és kelesztem 1-2 órán át,amíg duplája lesz.
Izlés szerint megszórom dekor sóval,szezámmaggal,köménymaggal,én natúr szeretem
a legjobban. Időközben a sütőmet 230 fokra forrósítom fel
légkeveréssel. Akinek nincs,az 250 fokra fűtse fel. A megkelt kifliket még
egyszer lefújom vízzel,majd betolom a sütőbe.
Ha légkeveréssel sütöm,két
lemezt tudok egyszerre sütni. Végig az említett sütési fokon sütöm 12-15 percig
(sütőfüggő). Rácson hagyom kihűlni. Alig várom,hogy kihűljön,és egyet azon
nyomban letekerjek és befaljak!Az ízélmény visszarepít a 80-as évekbe,de
jó is volt.
Sok sikert
kívánok az elkészítéséhez és jó étvágyat kívánok J
Az eredeti cseh videoreceptet itt találtam még három éve,nem tudom ki a szerzője,én kicsit
magamra módosítottam úgy a liszteket mint a mértékeket.
„Csinálj minden
nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni !“