Kiskarácsony, Nagykarácsony, kisült-e már a kalácsom,
ha kisült már ide véle, had egyem meg melegében!
A beigli igazi Hungaricum. Szerintem nincs olyan
ember a Földön, aki ne szeretné. Igazság az, hogy én öt éve sütöm csak, de
azóta rendszeresen, nem csak Karácsonyra. Aki ismer az tudja, hogy az élesztőt
száműztem a konyhámból, és mindent, természetesen a beiglit is
kizárólag vadkovásszal készítem. Száraz hűvös helyen másfél hónapig eltartható,
és megőrzi a minőségét. 24 darabot szoktam az ünnepekre készíteni, az egész
család kap belőle ajándékba. Mivel ez rengeteg munkával jár, két héttel az
ünnepek előtt nekifogok, hogy mindenre maradjon időm. Nálunk a hagyományos
diós és mákos a nagy kedvenc. Tavalyi évben a csoportunkban aVad- Kovászolók-ban nagy
sikere volt a receptemnek, több száz beiglit sütöttek a csoporttagok.
Remélem az idén is így lesz J
Hozzávalók az elő tésztához 3 darab beiglihez:
50 ml 30 %-os habtejszín
100 ml víz
15 dkg fehér liszt, ami lehet kenyér, finom, rétes vagy
tönköly liszt is
A folyadékhoz adom a kovászt, alaposan
kikeverem, hozzáadom a lisztet, kézzel jól kidolgozom, majd letakarva a konyhapulton
érlelem egy éjszakán át, ami lehet 6-10 óra. Reggelre ilyen csodás elő tésztát
kapok.
További hozzávalók:
35 dkg az elő tésztából
50 ml víz
10 dkg rétesliszt
25 dkg liszt (kenyér, rétes, finom vagy tönkölyliszt)
10 dkg porcukor
12 dkg vaj
6 dkg, lehetőleg házi disznózsír
0,5 dkg parajdi só
1 darab, lehetőleg házi boldog tojás sárgája
a kenéshez egy nagy tojás sárgája majd fehérje
Elkészítése:
Az összes hozzávalóm hideg. Meggyúrom a tésztát,
amit csinálhatunk a dagasztó gépünk segítségével, de kézzel is, pár perces
munka. Kellemes közepesen kemény állagú tésztát kapok, ami nem ragad, nem
nyúlik, jó vele dolgozni.
A tészta összsúlya 105 dkg lesz, amit három
egyenlő részre osztok, egyenként étkezési fóliába csomagolom és a hűtőszekrénybe
teszem pihenni egy órácskára. Előkészítek egy A4 es formátomú eurofóliát, ezen
fogom nyújtani a tésztát. Azért jó, mert így garantáltan egyforma méretű
tésztát ,majd beiglit kapok. Kiveszem az első tésztát a hűtőből, majd egy
nyújtófa segítségével méretre nyújtom.
Rárakom a diós tölteléket, majd
vizes kézzel, konyhalapáttal egyenletesen elosztom a tésztán.
A tészta széleit
visszahajtom, majd a tenyeremmel lelapogatom, hogy vízszintben legyen a töltelékkel.
Mindig a két szélesebb felével kezdem.
Végül szorosra tekerem fel a tésztát
és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.
Azonnal hideg, szellős helyre teszem,
arra a kis időre is, amíg elkészítem a másik két beiglit, mert ugyebár nem
kelt kalácsot szeretnék készíteni. Elkészítem a többi beiglit is. Ha
készen vagyok, egy nagyobb tojás sárgáját villával felverek, majd egyenletesen
lekenem vele a beigliket.
Figyelek, hogy az oldalára is jusson, mert
nagyon csúnyácska tud lenni , ha az oldala világos, tojáscsurgós lesz. Hideg,
szellős helyre teszem száradni. A tojássárgájának tökéletesen rá kell
száradnia a tésztára. Ekkor villával felverem a tojás fehérjét, majd
ismét szépen lekenem a beigliket.
A sorrend és a száradás fontos
ha szép cserepes, mozaikos és fényes beiglit szeretnék. Ha rászáradt a fehérje,
én még egyszer leszoktam kenni csak fehérjével, még szebb, csillogósabb lesz.
A sütőmet 200 fokra melegítem elő. Ha tökéletesen rászáradt a másik réteg
is ( hajszárítóval szoktam rásegíteni) , villával vagy hústűvel megszurkálom, majd betolom a sütőbe a ,
és imádkozom, hogy ne repedjenek ki! A sütési idő 30-40 perc, természetesen sütőfüggő. J Sütőlemezen hagyom kihűlni. Ha tárolni szeretném, akkor folpackba vagy étkezési fóliába csomagolva
hűvös helyen tartom, semmi baja nem lesz egy hónap múlva sem.
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J
Diós töltelék 3 darab beiglihez:
50 dkg darált dió
10 dkg arany mazsola
1 darab citrom
reszelt héja
fűszerek ízlés szerint, szerecsendió, fahéj
170 ml zsíros tej
15 dkg méz
15 dkg kristálycukor
A tejhez adom a mézet, kristálycukrot, majd
összefőzöm, és leforrázom vele a diós, mazsolás, fűszeres száraz
keveréket. Alaposan elkeverem és hagyom kihűlni. Ha előző nap készítem el,
hűtőben tárolom. A tölteléket három egyenlő részre osztom.
„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek
szeressen benned lakni! „