Lehet sokan nem is tudják, hogy a kovászos tészta minél tovább érik, fermentálódik, annál finomabb,
egészségesebb. Az sem másodlagos, hogy nem mindenki tudja beilleszteni a napjába
kovászos kenyér hosszú folyamatát. Nos az éjszakai, hidegen kelesztés ebben is segít. Estére
munka után bedagasztok,majd a hűtőben akár 24 órát is kelhet attól függ
mennyi kovásszal dagasztom be. Ez a kenyér 10 órát töltött a hűtőben és
nagyon finom. A menet ugyanaz mint az alapreceptnél, csak a kovász mennyiség
és a kelesztés módja tér el .
Hozzávalók:
15 dkg kemény anyakovász (én
hűtőset használtam, ami előző nap etettem, de lehet aktív is, amit egy kanál
hűtős kovászból, 6 dkg vízből, és 8 dkg teljes kiőrlésű lisztből készítek el,
8-10 órával a dagasztás kezdete előtt)
450-500 ml víz, én 470 ml-t használtam
70 dkg
kenyérliszt
3 teáskanál
parajdi só
Elkészítése:
Elkészítése:
A vizet a gép
üstjébe öntöm, hozzászitálom a lisztet, elkeverem, majd minimum egy órán át
pihentetem. A pihenés után hozzáadom a kovászt, és megkezdem a dagasztást.
Egyes fokozat 5 perc, majd a só hozzáadása után kettes fokozaton
folytatom, amíg a tészta elválik az üst falától. Egy kanál olajat elkenek
a tálban, majd belehelyezem a bedagasztott tésztát és letakarva
pihentetem fél órán át. Ez után háromszor hajtogatom meg a tésztát mind
itt. Az utolsó hajtogatás után még fél óra pihenőt kap a tészta, utána
megformázom, és lisztezett, konyharuhával bélelt szakajtóba helyezem. A tészta felszínét alaposan megszórom liszttel és ráhajtom a konyharuhát.Egy tiszta nejlontáskába húzom a szakajtót, és berakom a 6 fokos
hűtőbe tíz órára. Reggel kiteszem a konyhapultra és meglesem meg- e kelt
kellőképpen. A hideg kelesztésnél az ujjpróba nem működik. Jobb híján a szememre
hagyatkozok. A tészta varratnál szakadjon, és majdnem duplája legyen. Ha
ilyen, akkor a sütőt légkeveréssel 250 fokra melegítem a vaslábassal együtt.
Amennyiben nem kelt meg eléggé, akkor még a konyhapulton kelesztem, vagy
hideg vasban indítom a sütést, ebben az esetben sütőpapírt használok. A tésztát
lisztezett bevetőlapátra borítom, tetszőlegesen bevágom, és a forró vasba
helyezem. Igy sütöm 10 percig,majd 200 fokon légkeverés nélkül 50 percig végig fedő alatt. Akkor van jól
átsülve, ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad ki. Hűtőrácson
hagyom kihűlni.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J