A mai kenyerem
egy kellemes, könnyed, mediterrán ízvilágú kenyér. ízében, illatában
a Földközi tenger partvidékét hozza a konyhámba ! Na jó, kicsit
túlzok... :D de a friss fűszernövények
a kertemből, az oliva olaj és az oliva bogyó
igazán kellemes ízt kölcsönöz ennek a rendkívül pihe-puha bélzetnek. A lakásban
terjengő illat pedig egyszerűen bódító!
A kovász elkészítéséhez:
1 kanál
anyakovász a hűtőből
12 dkg víz
8 dkg teljes
kiőrlésű rozsliszt
A kovászt a vízzel
alaposan elkeverem, majd a liszttel is,hogy egynemű legyen,majd egy
éjszakán át letakarva a konyhapulton pihentetem.
További hozzávalók:
20 dkg,vagyis az
egész kovász
350 ml víz
10 dkg teljes
kiőrlésű rozsliszt
40 dkg
kenyérliszt
2 teáskanál
parajdi só
10 dkg fekete, magozott oliva bogyó
friss fűszernövények
ízlés szerint, én rozmaringot,kakukkfüvet és oregánót használtam egy csokorral
2 evőkanál 100
%-os extra szűz oliva olaj
Elkészítése:
A liszteket a gép
üstjébe szitálom,majd hozzáadom a vizet, letakarva pihentetem minimum fél órán át. Hozzáadom a kovászt
és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozaton 5 percig, majd kettesen a só
és az oliva olaj hozzáadása után még vagy 3 percig dagasztom, amíg a tészta
elválik az üst falától. Pici olivával kikent tálban pihentetem a tésztát
fél órán át, majd 3 x hajtogatom a tésztát
30-40 percenként.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
„Csinálj minden
nap olyat ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! „