Az édes vadkovász selymes,lágy,enyhén savanykás ízvilágú csoda,ami kiválóan passzol kalácsokhoz,péksüteményekhez.Nagyon finom,bátran kóstold meg.
Hozzávalók:
Potrebujeme:
100 gramm kovász
100 gramm kvásku
100 gramm kvásku
25 gramm cukor (lehet barna cukor vagy méz ,én többnyire azzal szoktam készíteni)
25 gramm hnedého cukru alebo medu
25 gramm hnedého cukru alebo medu
50 gramm langyos víz
50 gramm vlažnej vody
50 gramm vlažnej vody
100 gramm kenyérliszt (én rétes és fehér tönkölyliszttel is készítettem)
100 gramm chlebovej pšeničnej múky
100 gramm chlebovej pšeničnej múky
Elkészítés:
Príprava:Kvások (100 gramov) vymiešam vo vode (50 ml) , pridám cukor alebo med (25 gramov) , rozmiešam, a pridám múku (100 gramov) . Zakryjem a nechám na pulte 24 hodín.
Na druhý deň zopakujem to isté.
Na tretí deň zase to isté, ale teraz už kvások bude použiteľný po 12 hodinách. Musí dosiahnuť trojnásobok pôvodnej hladiny.
Na pol kila múky rátam 20 dkg sladkeho kvásku. A mőžeme piecť koláč.
Co mi zostane vo fľaši, z toho spravím materinský sladký kvások, čo bude bývať v chladničke takým istým spôsobom, ako sme krmili.