2017. június 1., csütörtök

Burgonyás kovászos fehér kenyér








Nos úgy gondoltam,ha van édes kovász,akkor miért ne lehetne burgonyás is! Sütöttem már több alkalommal krumplis kenyeret,de meg kell,hogy mondjam,ezzel az eljárással lett a legfinomabb.Ugyan nincsenek hatalmas lukak a kenyérben,inkább aprók és egyenletesek,de a kenyérkészítésből nem szeretnék sportot űzni. Az állaga viszont felülmúlhatatlan,ruganyos,szaftos,ízes és szép sárga színű. Kevesebb vízzel készült,mivel tipikus jelenség,hogy a kenyérbe hozzá adott burgonyától borzasztóan terül a tészta,és minden hajtogatásnál   lágyul. Ezt kiküszöböltem,és egy kellemes tésztát kaptam,amivel öröm volt dolgozni.Szerintem sokszor lesz terítéken! Tehát ez nem sima krumplis kenyér, hanem krumplis kovásszal készült.  A burgonyás kovász receptemet jó szívvel ajánlom mindenkinek, de főleg barátnőmnek, Klárikának !



A burgonyás kovász elkészítéséhez:

egy  evőkanál anyakovász (5 dkg)
10 dkg főtt,áttört burgonya
100 ml langyos víz
10 dkg kenyérliszt
A vízben feloldom a kovászt,majd hozzá keverem az áttört burgonyát,alaposan elkeverem,majd a liszt kerül hozzá. Konyhapulton,letakarva érlelem  minimum 6 órán át. Viszonylag lágy,habos kovászt kapok.

További hozzávalók:

70 dkg kenyérliszt
350 ml langyos víz
3 teáskanál parajdi só



Elkészítése:

A gép üstjébe szitálom a lisztet,ráöntöm a langyos vizet,elkeverem és minimum fél órán át letakarva pihentetem.Hozzá adom a kovászt és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 7 perc,kettes fokozat sóval 3 perc. Masszívabb,ruganyos tésztát kapok. Olajos felületen hajtogatom 3 x 30 percenként.Mint itt. Ez után még fél óra pihentetés. Megformázom a tésztát,enyhén lisztezett, konyharuhával bélelt, szakajtóba teszem egy éjszakára ,8 órára kelni. A szakajtót táskába húzom,hogy a nedvesség a tésztában maradjon. Reggel két órán át hagyom felmelegedni,kelni a tésztát. Közben a sütőt a vasfazékkal 250 fokra melegítem elő. A megkelt tésztát lisztezett bevető lapátra borítom,tetszőlegesen bevágom,óvatosan a forró vasba helyezem. 250 fokon sütöm 10 percen át légkeveréssel,majd 45 percig 220 fokon (sütőfüggő). Rácson hagyom kihűlni.
.
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J






„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!“

Dagasztás nélküli,teljes kiőrlésű kovászos, tönköly,formakenyér




Ez a finom kenyér fiam és az én kedvencem. Sokáig próbálgattam,mire meglett a tökéletes recept. Jó szívvel ajánlom . Heti szinten sütöm. A két darab simán elfogy,és egy hétig élvezhető a kenyér állaga. Nagyon jó szendvicsalapnak is,szép szeleteket tudok vágni. Nem utolsó sorban az egyik legegészségesebb lisztfajtából készül,hosszú érleléssel, tele van rostokkal,vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Elég hosszú a sütési idő,ezért ajánlok egyszerre két darabot készíteni. Kicsit spórolok az idővel és az energiával is. Ha gondolom nem fogy el,berakom a fagyasztóba,kifogástalan lesz kiolvasztás után is.
Nagyon egyszerű az elkészítése,kezdő kovászolók is bátran fogjanak neki.



Elő tészta két darab kenyérhez:



6 evőkanál teljes kiőrlésű anyakovász (hűtőből)
1200 ml langyos víz
60 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt



A kovászt simára keverem a vízzel,majd hozzá szitálom a lisztet,alaposan elkeverem,és letakarva
6 órán át a konyhapulton pihentetem. Csodás, bubis, tele élettel tésztát kapok, ami nagyon híg és csurog, de ez így van rendben.









További hozzávalók:



40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

2 evőkanál darált bio lenmag (tökmag)
2 evőkanál darált bio szezámmag (napraforgó mag,chia)
2 evőkanál bio tönkölypehely (lehet hajdina,vagy rozs is 2 evőkanál hajdina pehely

2 evőkanál hajdina pehely


2 teáskanál őrölt köménymag

4 teáskanál parajdi só

magok a kenyér tetejének megszórására tetszés szerint






Elkészítése:




A fent írt hozzávalókat az elő tésztához keverem. Két darab formát sütőpapírral bélelek ki. A masszát kétfelé osztom és beleöntöm a formákba. Ne ijedjünk meg,csurgós lesz a tészta. Tetszőleges magvakkal megszórom a tészta tetejét. Nekem van két formám,azt borítom rá, de nejlon táskába is húzhatjuk,vagy sütőzacskóba. Két órán át kelesztem. Hideg sütőbe indítom. Beállítom a sütőmet 220 fokra és egy órán át letakarva egy másik formával,vagy sütőzacskóban sütöm. Egy óra után kiveszem a formából,lehúzom róla a sütőpapírt,és a sütőrácsra teszem vissza 200 fokra még további fél órára sülni. Akkor sült meg jól,ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot hallok. Rácson hagyom kihűlni. Lehetőség szerint,csak másnap vágom meg,jót tesz a kenyér állagának,ha pihen fél napig.



 Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok :)


 Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! "