2017. június 1., csütörtök

Burgonyás kovászos fehér kenyér








Nos úgy gondoltam,ha van édes kovász,akkor miért ne lehetne burgonyás is! Sütöttem már több alkalommal krumplis kenyeret,de meg kell,hogy mondjam,ezzel az eljárással lett a legfinomabb.Ugyan nincsenek hatalmas lukak a kenyérben,inkább aprók és egyenletesek,de a kenyérkészítésből nem szeretnék sportot űzni. Az állaga viszont felülmúlhatatlan,ruganyos,szaftos,ízes és szép sárga színű. Kevesebb vízzel készült,mivel tipikus jelenség,hogy a kenyérbe hozzá adott burgonyától borzasztóan terül a tészta,és minden hajtogatásnál   lágyul. Ezt kiküszöböltem,és egy kellemes tésztát kaptam,amivel öröm volt dolgozni.Szerintem sokszor lesz terítéken! Tehát ez nem sima krumplis kenyér, hanem krumplis kovásszal készült.  A burgonyás kovász receptemet jó szívvel ajánlom mindenkinek, de főleg barátnőmnek, Klárikának !



A burgonyás kovász elkészítéséhez:

egy  evőkanál anyakovász (5 dkg)
10 dkg főtt,áttört burgonya
100 ml langyos víz
10 dkg kenyérliszt
A vízben feloldom a kovászt,majd hozzá keverem az áttört burgonyát,alaposan elkeverem,majd a liszt kerül hozzá. Konyhapulton,letakarva érlelem  minimum 6 órán át. Viszonylag lágy,habos kovászt kapok.

További hozzávalók:

70 dkg kenyérliszt
350 ml langyos víz
3 teáskanál parajdi só



Elkészítése:

A gép üstjébe szitálom a lisztet,ráöntöm a langyos vizet,elkeverem és minimum fél órán át letakarva pihentetem.Hozzá adom a kovászt és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 7 perc,kettes fokozat sóval 3 perc. Masszívabb,ruganyos tésztát kapok. Olajos felületen hajtogatom 3 x 30 percenként.Mint itt. Ez után még fél óra pihentetés. Megformázom a tésztát,enyhén lisztezett, konyharuhával bélelt, szakajtóba teszem egy éjszakára ,8 órára kelni. A szakajtót táskába húzom,hogy a nedvesség a tésztában maradjon. Reggel két órán át hagyom felmelegedni,kelni a tésztát. Közben a sütőt a vasfazékkal 250 fokra melegítem elő. A megkelt tésztát lisztezett bevető lapátra borítom,tetszőlegesen bevágom,óvatosan a forró vasba helyezem. 250 fokon sütöm 10 percen át légkeveréssel,majd 45 percig 220 fokon (sütőfüggő). Rácson hagyom kihűlni.
.
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J






„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!“

11 megjegyzés:

  1. Szia, ezt úgy kell értelmezni, hogy a 8 óra hosszát (éjszakát) a hűtőben töltötte a tészta?
    "...Reggel két órán át hagyom felmelegedni,kelni a tésztát...."

    VálaszTörlés
  2. Szia,igen hűtőben kelt,miután kivettem,még két órán át szobahőn.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Edit! Ha hűtőből kivett kovásszal indítok, akkor is ugyanez a menete? Vagy előbb szokásos etetéssel erősítsem fel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az attól függ mikor etetted utoljára, de inkább tartsd magadat a recepthez :)

      Törlés
  4. Szeretném kérdezni hogy a krumplit burgonya pehelyre lehet e cserélni azonos mennyiségre?Köszönöm.

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom, én nem használok burgonya pelyhet.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Edit!
    Tölthet-e több időt a hűtőben mint 8 óra, mert nem reggel kezdtem, hanem este, és most reggel mé csak az autilizálásnál vagyok.... Köszönöm válaszod! :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Edit! Csodálatosak a kenyerei! De hogyan lehet ilyen gyönyörű díszítést csinálni a tetejére?

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a receptet. Imádjuk!

    VálaszTörlés
  9. Szia Edit!
    Kb 3 hónapja kezdtem el kovásszal való sütést. Kiflit, kalácsot palacsintát, lángost kenyeret készítek. Mondhatom én is, hogy a szenvedélyem, hobbim lett. Csoda a számomra is, hogy csak néhány hozzávalóból milyen fantasztikusan finom étkeket lehet készíteni. Nem beszélve arról, hogy egészséges is. Tulajdonképpen kezdő vagyok van még mit tanulni. A Te kenyered gyönyörű! Gratulálok! További jó sütést kívanok Neked is!😀😘

    VálaszTörlés